2016. sze 21.

Akciókamerákkal támad a Nikon

írta: erahurka
Akciókamerákkal támad a Nikon

A világ egyik legnépszerűbb fényképezőgép gyártójaként a Nikon eddig nem foglalkozott akciókamerákkal. Eddig. Tegnap viszont végre bemutatott több eszközt is, melyek akár a legkomolyabb GoPro készülékekkel is felvehetik a versenyt.

nikon_0_0.jpg

A KeyMission széria, mely tagjait látószögükre utaló számokkal különböztet megy egymástól a vállalat, egyelőre három tagot számlál. A legolcsóbb KeyMission 80 279 dollárért kerülhet a boltok polcaira elő- és hátlapi szenzorokkal (12 illetve 5 megapixeles CMOS), és 1,75"-os LCD érintőkijelzővel. Ez a modell az okostelefonok kameráit hivatott kiváltani: azoknak szánják, akik szeretnének egy eszközt, mely mindig készen áll a rögzítésre.

Egyel komolyabb darabnak ígérkezik a KeyMission 170, mely f2,8-as lencsével és 8,3 megapixeles CMOS szenzorral rendelkezik, így akár 4K felvételek készítésére is használható. Ideális lehet különböző extrém sportokhoz is: 10 méteres mélységig vízálló, simán kibír két méteres eséseket, és akár -10°C-os hidegben is filmezhetünk vele, a kiegészítőként megvásárolható házzal pedig még ellenállóbbá tehetjük. A hátlapon található LCD kijelző nem érintésérzékeny, helyette a mellette lévő három gombbal vezérelhető a 399 dollárba kerülő eszköz.

A harmadik, igen beszédes nevű KeyMission 360 még az idei CES-en került bemutatásra, de akkor sok részletet nem árultak el. Tegnap kiderült, hogy két f2,0-ás rekesszel rendelkező lencse kerül rá, melyek mögött egy-egy 20 megapixeles CMOS szenzor várja a fényt, hogy 360 fokos 4K felvételeket rögzítsen. A New York-ról vetített demó anyag a The Verge szerint élesebb, gazdagabb színekkel rendelkezik, mint amit a Samsung Gear 360 képes produkálni, és még a két szenzor képének összeillesztésében is jobb munkát végez. Behatásvédelmi szempontból a KeyMission 170-hez hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, kivéve a vízállóságot, ugyanis akár 30 méter mélyre is merülhetünk vele.

Az októberben érkező kamerák a Nikon Snapbridge applikációját használják, hogy Bluetooth és Wi-Fi kapcsolaton keresztül iOS vagy Android rendszerű eszközünkkel kommunikáljanak, lehetővé téve, hogy azonnal továbbítsák az elkészült felvételeket, vagy távvezérlőnek használjuk telefonunkat.

Bár a KeyMission 360 hiánypótló terméknek tűnik, és a Nikonnál minden adott, hogy a GoPro és a Sony szintjére emelkedjen ebben a szegmensben, a japán vállalatnak nem lesz egyszerű dolga, hisz hamarosan a legnagyobb gyártók is frissíteni fogják portfóliójukat.

Forrás: The Verge

Szólj hozzá

kamera nikon akciókamera keymission photokina 2016