2016. sze 19.

Amerikában már sofőr nélküli taxival is utazhatunk

írta: erahurka
Amerikában már sofőr nélküli taxival is utazhatunk

Régóta tudjuk, hogy az Uber számára a sofőrök csak amolyan átmeneti időszakot képeznek, a vállalat hosszú távú célja az, hogy önjáró taxik végezzék a személyszállítási szolgáltatást. Eddig csak kísérleteztek és kutattak, most azonban élesben is bevetették az első járműveket.

large-1473945749-cover-image.PNG

Összesen négy önműködő Ford Fusion rója Pittsburgh utcáit, persze nem dobták őket egyből a mély vízbe: vészhelyzet esetére beültettek valakit a volán mögé, hogy korrigálhasson, ha a rendszer rosszul mér fel valamit, illetve egy mérnök is figyeli, hogyan teljesítenek a kocsik. Az autók tájékozódását hét lámpafigyelő kamera, egy radar rendszer, egy fejlett számítási egység és egy lézeres környezet figyelő rendszer segíti.

Nem véletlen választották Pittsburghöt: a város keskeny utcái kihívás elé fogják állítani a kocsikat, tehát ha itt jól vizsgáznak, akkor onnan csak egy lépés, hogy a világ bármely városába elvihessék ezeket a kvázi gépesített taxikat.

Az Uber hosszú távú célja, hogy kiiktassa szolgáltatásából az emberi tényezőt, így egy éjjel-nappal, megállás nélkül működő, biztonságos és gyors taxivállalatot hozva létre. Nem rég felvásárolták az önvezető teherautókkal foglalkozó Otto nevű startup céget, illetve összeálltak a Volvóval, hogy közösen fejlesszék ki a következő generációs sofőrmentes kocsikat.

Anthony Levandowski, a fent említett Otto alapítója szerint a jövőre nézve fontos, hogy élhető alternatívát teremtsenek a személygépkocsiknak. Az automatizált személyszállítás csökkentheti a balesetek előfordulását, területeket szabadíthat fel a városok számára a parkolók feleslegessé válásával, és enyhítheti a dugók méretét és előfordulását, ami rengeteg időt spórolna meg az emberek számára.

Nem az Uber egyébként az első cég, mely forgalomban próbálja ki sofőrnélküli járgányait: múlt hónapban a nuTonomy nevű startup indított hasonló kísérletet Szingapúr utcáin elektromos Mitsubishikkel.

Forrás: IFL Science!

Szólj hozzá

közlekedés taxi uber