2016. sze 26.

Mesterséges intelligencia komponált vadi új Beatles dalt

írta: erahurka
Mesterséges intelligencia komponált vadi új Beatles dalt

A Sony párizsi laboratóriumában 1997 óta kutatnak úttörő megoldásokat a zeneipar számára. Ezen a héten elég komoly eredményről posztoltak blogjukban: rendszerük sikeresen komponált meg két zeneszámot is.

bandcamp-900x400.jpg

Bár értek már el komoly eredményeket kényszeralapú megoldásokkal, ahol különböző díjnyertes rendszereket és metaadatokat használtak, ez azonban mindenen túltesz. Az új technológia egy hatalmas adatbázisból tanult meg különböző stílusokat, majd ezt a tudást használta fel, hogy új dalokat alkosson. Tehát kész zenék elemeire bontásával és azok elemzésével jutott hozzá a tudáshoz, valahogy úgy, mintha valaki tutorial videók helyett profi gitárosokat nézne előadás közben, és az alapján tanulna meg játszani a hangszeren.

Persze komponálni és eljátszani két külön dolog - itt lép a képbe Benoît Carré, francia zeneszerző, aki megírta a szöveget, és megalkotta hallgatható verziót is. A fenti Daddy's Car című Beatles stílusú dal mellett az alábbi Mr. Shadow címre keresztelt darabot is hasonlóképp rakták össze.

A Sony szerint mindez új lehetőségeket jelent a zeneipar számára, ugyanakkor rengeteg kérdést vet fel. Ha a vállalat kutatásai további sikereket érnek el, az nem csak előnyökkel járhat, hanem veszélyeztetheti a valódi embereket foglalkoztató bandák és zeneszerzők munkáját is.

Forrás: Digital Trends

Szólj hozzá

sony music