2016. sze 17.

Továbbra is az Edge a legenergiatakaréskosabb böngésző

írta: erahurka
Továbbra is az Edge a legenergiatakaréskosabb böngésző

A Microsoft egyszer már demonstrálta, mennyivel tovább húzza egy laptop, ha külső fejlesztésű böngészők helyett a saját, Internet Explorert váltó Edge-üket használjuk. Azóta mind a Windows 10, mind a mára legnépszerűbb programnak számító Chrome kapott egy combos frissítést, a szoftveróriás pedig ismét lefuttatta a tesztet.

edge-vs-chrome-670x335.jpg

Persze kérdéseket vet fel, hogy a Microsoft nyilván nem fog bemutatni olyan eredményeket, melyek a saját programjukat hátrányos helyzetben tünteti fel, de ettől most tekintsünk el.

A teszt egyébként elég egyszerűen zajlott: vettek négy egyforma gépet, majd mindegyikben adott böngészőben elkezdtek Netflixről filmet streamelni. Amelyik a legtovább bírta, az nyert:

  • Microsoft Edge: 08:47:06 (óra:perc:másodperc)
  • Opera: 07:08:58
  • Google Chrome: 06:03:54
  • Mozzilla Firefox: 05:11:34

A fenti adatok alapján akár 69%-kal is tovább nézhetjük kedvenc műsorunkat, ha a redmondi vállalat saját böngészőjét használjuk. A következő diagramon a programok átlagos fogyasztását látható, illetve a gép erőforrásainak használata.

fig-2-efficiency.png

Eléggé megoszlanak az adatok: míg a Chrome szemmel láthatóan sok feladatot adott a GPU-nak, addig a többi inkább a CPU-t terhelte. Persze amikor az ember böngészőt választ, nem a fogyasztás lesz az elsődleges, amit figyel. Ennél sokkal többet nyomhat a latba a szoftver dizájnja, használhatósága, a kiegészítő funkciók mennyisége és minősége, illetve nem utolsó sorban az alapvető sebessége.

Forrás: Windows Central, a fenti kép pedig innen van

 

Szólj hozzá

microsoft firefox opera böngésző edge chrome