2016. sze 25.

Ütközött a Google egyik önvezető autója

írta: erahurka
Ütközött a Google egyik önvezető autója

A kaliforniai Mountain View-ban érte baleset a Google által üzemeltetett, sofőr nélküli tesztköröket teljesítő Lexust. Mielőtt fejünket fognánk, hogy miért kellett egyáltalán ilyet kitalálni, hogy sofőr nélkül cirkáljanak gépkocsik a forgalomban: a másik fél hibázott.

1024px-googles_lexus_rx_450h_self-driving_car.jpg

Méghozzá elég nagyot, hisz egyszerűen áthajtott a piroson. A keresőóriás autójában ülő ellenőrző személy azonnal fékezett, amint meglátta, hogy a piros teherautó nem lassít, de már késő volt a baleset megakadályozásához. Szerencsére senki sem sérült meg, a Google pedig közleményben igyekezett saját oldalára fordítani a történteket:

Már legalább hat másodperce zöld jelzés volt érvényben, amikor az autónk begurult a kereszteződésbe. Több ezer baleset történik naponta az Egyesült Államok úthálózatán, és a piroson való áthajtás okozza ezek legnagyobb részét. Az esetek 94%-ában az emberi tényező okozza a problémát, ezért dolgoznak mérnökeink sofőr nélküli járműveken, hogy biztonságosabbá tehessük az utakat.

Furcsa egybeesés, hogy az amerikai közlekedési hatóság néhány napja rengeteg új irányelvet közölt ezeknek az önműködő kocsiknak a fejlesztésével kapcsolatban. Többek közt kötelezővé tennék a szabad információ áramlást, tehát a biztonsági fejlesztésekről mind a hatóságot, mind a konkurenseket tájékoztatni kellene. A Google egyébként minden hónapban önként tesz jelentést a megtett kilométerek számáról, és hogy keveredtek-e balesetbe kísérleti járműveik.

A hatóság ezzel azt szeretné elérni, hogy Amerika vezető szerepet tölthessen be ennek az új technológiának a kifejlesztésében, ugyanakkor szem előtt tartsa az emberek biztonságát is.

Forrás: Tech Crunch

Szólj hozzá

google